Podopieczni 7-11 Hufca Pracy uczestniczyli w realizacji kolejnego modułu programu pn. „Cukiernicze potyczki kulinarne”.
Beneficjenci programu wzięli udział zarówno w warsztatach teoretycznych i praktycznych, które mają na celu utrwalenie wiedzy i doskonalenie umiejętności praktycznych związanych z prawidłowym wypiekiem słodkości.
Młodzi ludzie wykazali duże zainteresowanie omawianą tematyką, a - emitowane na wizji - popisy mistrzów cukiernictwa stały się dla nich źródłem inspiracji i zmotywowały ich do przemyśleń związanych z tym jaki wypiek zaprezentują podczas finałowego konkursu. Beneficjenci programu przygotowali już wstępne projekty swoich konkursowych „cukierniczych arcydzieł”.
Uczniowie mieli także okazję przedyskutować owe "wyobrażenia" z nauczycielem zawodu i wychowawcą 7-11 HP. Indywidualne rozmowy z każdym z konkursowiczem był okazją do dogłębnego przeanalizowania cukierniczej propozycji oraz wskazaniem ewentualnych technik, które można w nim zastosować. Podczas dyskusji poruszono również temat właściwej prezentacji i wykorzystania produktów najlepszej jakości, tak aby oprócz wyglądu prezentowane „dzieła” również doskonale smakowały. Młodzi ludzie zrozumieli, że finałowy wypiek będzie tak naprawdę obrazował kwintesencję ich umiejętności i poznanych przez nich cukierniczych metod zdobniczych, a ich kreatywność i użycie - nieoczywistych - produktów oraz połączenie ze sobą niekonwencjonalnych smaków może zadecydować o zwycięstwie - komentowała Anna Kuczmarska wychowawca z płockiej jednostki.