Mało kto na świecie nie lubi pizzy, która doczekała się nawet swojego święta. Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy kadra wychowawcza 7 – 35 HP zorganizowała dla swoich podopiecznych warsztaty kulinarne...
Podczas przygotowywania komponentów do wyrobu pizzy, młodzież wiele dowiedziała się o historii tego włoskiego przysmaku, bo mimo że za twórców uznaje się kucharzy z Neapolu, to już antyczni Grecy piekli podobne placki dodając do nich dużo ziół i oliwy, a starożytni Egipcjanie używali owych delicji jako popularnego środka płatniczego …
W oczekiwaniu na smaczne wypieki wszyscy zasiedli do stołu i próbowali swych sił w walce o „milion”.
- Było dużo myślenia i śmiechu. Po emocjonującej grze, gdy było już czuć aromat wypieczonej, własnoręcznie wykonanej pizzy, zasiedliśmy do uczty. I tak właśnie – w przyjaznej, wesołej atmosferze minął ostatni dzień zimowego „dolce far niente” … - opowiadała płońska młodzież.