Ognisko, gry i zabawy integracyjne … Młodzież z 7-2 OSiW zorganizowała święto pieczonego ziemniaka i wesoło przywitała „złotą polską jesień”.
Młodzi ludzie dowiedzieli się, że ojczyzną tak popularnego dziś kartofla jest Ameryka Południowa. Do Polski sprowadził go z wyprawy wiedeńskiej król Jan III Sobieski jako roślinę dekoracyjną dla swej Marysieńki. Uczestnicy ze zdumieniem przyjmowali informację, że wartość spożywcza ziemniaka została odkryta dopiero w II połowie XVIII wieku.
- To nie takie proste właściwie upiec ziemniaki. Najpierw musieliśmy dobrze rozpalić ognisko, aby przygotować dużo żaru, ponieważ muszą się one piec w popiele. Jeśli żar będzie zbyt gorący może się zdarzyć, że ziemniaki spalą się na węgiel. Jeśli natomiast będzie zbyt zimny wówczas po prostu ziemniaki będą surowe – mówili uczestnicy z 7 – 2 OSiW.
Dlatego też młodzi ludzie zadbali o to, aby ognisko przygotować nieco wcześniej. Po ugaszeniu ognia podopieczni ośrodka zasypali w popiele najdorodniejsze kartofle. Uczestnicy nie mogli się doczekać, kiedy wreszcie będą mogli skosztować smacznych darów jesieni. Ziemniaków wystarczyło dla każdego. Smakowały doskonale, a przy ich konsumpcji radości było co niemiara.