Strona główna  >   Lista aktualności   >   Święto pieczonego ziemniaka

Święto pieczonego ziemniaka

Ognisko, gry i zabawy integracyjne … Młodzież z 7-2 OSiW zorganizowała święto pieczonego ziemniaka i wesoło przywitała „złotą polską jesień”. 

Młodzi ludzie dowiedzieli się, że ojczyzną tak popularnego dziś kartofla jest Ameryka Południowa.  Do Polski sprowadził go z wyprawy wiedeńskiej król Jan III Sobieski jako roślinę dekoracyjną dla swej Marysieńki. Uczestnicy ze zdumieniem przyjmowali informację, że wartość spożywcza ziemniaka została odkryta dopiero w II połowie XVIII wieku.   

- To nie takie proste właściwie upiec ziemniaki. Najpierw musieliśmy dobrze rozpalić ognisko, aby przygotować dużo żaru, ponieważ muszą się one piec w popiele. Jeśli żar będzie zbyt gorący może się zdarzyć, że ziemniaki spalą się na węgiel. Jeśli natomiast będzie zbyt zimny wówczas po prostu ziemniaki będą surowe – mówili uczestnicy z 7 – 2 OSiW. 

Dlatego też młodzi ludzie zadbali o to, aby ognisko przygotować nieco wcześniej. Po ugaszeniu ognia podopieczni ośrodka zasypali w popiele najdorodniejsze kartofle. Uczestnicy nie mogli się doczekać, kiedy wreszcie będą mogli skosztować smacznych darów jesieni. Ziemniaków wystarczyło dla każdego. Smakowały doskonale, a przy ich konsumpcji radości było co niemiara. 


DATA PUBLIKACJI: 2023-10-16 » Pozostałe aktualności