Strona główna  >   Lista aktualności   >   Jak się odżywiać, by cieszyć się zdrowiem?

Jak się odżywiać, by cieszyć się zdrowiem?

W 7 – 9 Hufcu Pracy odbyły się już kolejne zajęcia z Moniką Dziemidowicz, dietetyczką i dietoterapeutką TCM. 

Prowadząca skoncentrowała się na tłuszczu trzewnym, jego znaczeniu dla rozwoju chorób i wpływie na samopoczucie. Okazuje się, że ten rodzaj tłuszczu zawiera więcej naczyń krwionośnych i nerwów niż tłuszcz podskórny, produkuje również hormony. Niestety wywiera on   wpływ na odporność organizmu, na działanie insuliny, która z kolei reguluje poziom cukru we krwi. Istnieje zatem powiązanie medyczne pomiędzy posiadaniem tak zwanego „brzuszka”, a problemami zdrowotnymi w postaci insulinooporności i może przyczynić się do rozwoju cukrzycy typu 2. Niestety na tym nie koniec złego odziaływania tłuszczu trzewnego na nasze zdrowie. Przyczynia się on bowiem jeszcze do powstania ogólnoustrojowego stanu zapalnego, co zwiększa ryzyko wielu innych chorób.

Ekspertka skupiła się również na podkreśleniu znaczenia kwasów tłuszczowych omega 3,6 oraz 9 w jadłospisie. Ich źródłem są tłuste ryby morskie, siemię lniane, olej lniany, oliwa z oliwek , nasiona i orzechy, migdały, awokado, rzepak, soja. 

- Kiedy będziemy regularnie spożywać te produkty będziemy wspierać pracę naszego organizmu. Dla przykładu nasz mózg będzie miał nieocenione wsparcie w swojej pracy i odwdzięczy się nam poprzez lepszą koncentrację, narząd wzroku poprzez lepsze widzenie, zdobędziemy wparcie w zapobieganiu nowotworom, chorobom serca. Spożywanie tych produktów to również ochrona przed otyłością, a tym samym wieloma chorobami z niej wynikającymi. W przypadku osób spożywających mięso zaleca się przestrzeganie różnorodnych zasad. Dla osób cierpiących na wrzody żołądka rekomenduje się unikanie mocno przyprawionego mięsa, chorym na miażdżycę sugeruje się spożywanie mięsa chudego. Nie jest wskazane spożywanie mięsa smażonego, najlepszą formą obróbki cieplnej jest gotowanie. Warto również zastanowić się nad kwestią obecnej produkcji mięsa, kiedy zwierzęta są karmione modyfikowaną kukurydzą i soją, co również wpływa na nasze zdrowie – opowiadała prowadząca warsztaty.

Jak zapewniała Monika Dziemidowicz, lepiej podjąć wyzwanie zdrowotne, zmienić nawyki żywieniowe, zadbać o ruch, sen i cieszyć się zdrowiem, dobrą jakością życia na długie lata. Na początku nie jest to łatwa droga, ale na pewno bardzo opłacalna w przyszłości. 


 


DATA PUBLIKACJI: 2023-05-12 » Pozostałe aktualności