Strona główna  >   Lista aktualności   >   W staropolskiej kuchni

W staropolskiej kuchni

19 kwietnia młodzież z mokotowskiej jednostki 7-32,  ramach realizacji założeń  imprezy kulturalno-oświatowej pn.  ”Przy stole o kulturze, historii i zdrowym żywieniu”,  uczestniczyła w niezwykłych warsztatach kulinarnych...

Zajęcia odbyły się w Villi Intrata na terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Przeprowadzone zostały zgodnie z zaplanowanym scenariuszem i składały się z części teoretycznej, praktycznej i degustacji. Celem warsztatów było zaszczepienie w uczestnikach ciekawości i pasji kulinarnych.

W pierwszej części spotkania edukatorki kulinarne zapoznały podopiecznych mokotowskiej jednostki z wiedzą teoretyczną na temat tego, co jadło się na stołach zamożnych ludzi w XVII wieku. Podczas zajęć młodzi ludzi poznali dawne smaki i tradycje gastronomiczne.

Następnie młodzież ubrana w fartuchy i rękawiczki jednorazowe zabrała się do przygotowywania uroczystego obiadu. Zakończonego wykwintnym deserem. W trakcie przygotowywania potraw podopieczni hufca chętnie obierali, kroili, smażyli, aby później z wielkim apetytem skosztować przygotowanych dań.

Uczestnicy warsztatów zdobyli wiedzę i umiejętności w dziedzinie historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Dzięki temu stali się młodymi adeptami dawnej sztuki kucharskiej.


DATA PUBLIKACJI: 2023-04-20 » Pozostałe aktualności