Piramida zdrowej żywności, prezentacja multimedialna i wizyta Katarzyny Szuby, dietetyka. Takie, pełne wrażeń popołudnie, zorganizowała swoim podopiecznym kadra wychowawcza z Jaciążka.
Celem warsztatów było zaprezentowanie, w jak najbardziej atrakcyjnej wizualnie formie, zasad zdrowego żywienia i zdrowej żywności oraz wypromowanie produktów ekologicznych. Młodzież, wraz z prelegentką, tworzyła autorskie piramidy żywieniowe i opracowywała swoisty „kanon” składników pokarmowych, które korzystnie wpływają na organizm człowieka.
Młodzi ludzie dowiedzieli się, że od tego, co i ile jedzą, zależy nie tylko ich zdrowie, ale również samopoczucie, kondycja fizyczna i sprawność intelektualna.
- Dodatkowo mogliśmy dokonać pomiaru i analizy składu masy ciała oraz wysłuchać profesjonalnych porad indywidualnych – opowiadali uczestnicy, którzy chętnie uczestniczyli w spotkaniu, zadawali mnóstwo interesujących pytań i wypowiadali się na temat zdrowego stylu życia. Mieli również okazję - w ramach orientacji zawodowej - poznać specyfikę zawodu dietetyka.