Rozmawiali o metodach i przykładach dekorowania tortów, ciast, ciasteczek, modnych deserów bankietowych... Cukiernicy z płockiej jednostki 7 – 11 HP promowali walory zawodu w którym zdobywają pierwsze szlify.
- Wykonywanie ozdób i napisów z kremów czy polew wymaga talentu i wyobraźni, a także wprawnej ręki człowieka, której nie jest w stanie zastąpić żadna maszyna. Nasze torty i inne słodycze to miniaturowe, oryginalne i niepowtarzalne dzieła sztuki, ale w wypiekach cenimy sobie prostotę i klasykę – komentowali cukiernicy.
Młodzi ludzie podzielili się również przepisami i wiedzą jak efektownie przyozdobić desery i w jaki sposób tworzyć i odpowiednio modelować kształty figurek z lukru plastycznego. Było konstruktywnie i słodko...
- Młodzież bardzo lubi tego typu spotkania. Można swobodnie, tak na „luzie” porozmawiać, podzielić się przemyśleniami i doświadczeniami. A dziś równie sympatyczny był finalny efekt – wspólnie wykonywana gazetka tematyczna propagująca zawód wykonywany z pasją – opowiadali wychowawcy.