Jak zostać kucharzem i założyć własną restaurację? – wizyta studyjna
Pracownicy Kozienickiego Młodzieżowego Centrum Kariery 31 stycznia zorganizowali dla uczestników HP 7-13 wizytę studyjną w restauracji „Bistro Piwnica”. Celem wycieczki zawodoznawczej było przedstawienie przyszłym kucharzom pracy w branży gastronomicznej w przedsiębiorstwie który prężnie rozwija się na lokalnym rynku pracy. Pracodawca – Pan Bartłomiej przygotował uczestników do spotkania objaśniając najważniejsze przepisy sanitarne oraz BHP obowiązujące w branży gastronomicznej. Młodzież w trakcie wizyty zapoznała się ze specyfiką pracy w zawodzie kucharza, najnowocześniejszymi sprzętami w branży gastronomicznej oraz predyspozycjami jakie wymagane są na danym stanowisku pracy. Pracodawca ciekawie przedstawił jak przebiega proces zakładania własnej działalności gospodarczej oraz jak z sukcesem prowadzić swój biznes. Podczas wizyty uczestnicy mieli możliwość poznania przepisu na prawdziwą włoską pizzę a także mogli przygotować razem z szefami kuchni niezbędne produkty do jej wspólnego wypiekania. Kucharz ciekawie opowiedział o swojej pracy, zasadach tworzenia karty dań oraz o kreatywnej sztuce ich serwowania. Wizyta była doskonałym sposobem na ukazanie przykładu dobrze prosperującej firmy, cieszącej się uznaniem w środowisku lokalnym. Podczas zajęć praktycznych uczestnicy zdobyli cenną wiedzę, wymienili doświadczenia oraz spędzili czas w wyjątkowy sposób. Na zakończenie młodzież podziękowała pracodawcy oraz pracownikom za przekazanie cennej wiedzy i poświęcony im czas.