Strona główna  >   Lista aktualności   >   Smaki Orientu

Smaki Orientu

Młodzież z 7 – 7 HP podczas warsztatów pn. „Poznajemy kulturę Dalekiego Wschodu”, w restauracji Thai &Sushi Park poznawała historię sushi i przyrządzała jego podstawowe formy w różnych stylach...

Sushi master wprowadził uczestników w tajniki przyrządzania tej modnej japońskiej potrawy. To była nie tylko połączona z degustacją nauka, ale również świetna zabawa w niezwykłej atmosferze  oraz integracja uczestników.

Kuchnia Dalekiego wschodu opiera się głownie na ryżu i makaronie czy dań towarzyszących przygotowanych z soi, mięsa i warzyw. Oprócz ryżu i makaronu to przede wszystkim ryby także surowe, owoce morza i warzywa.

Młodzież samodzielnie wykonała popularne sushi, czyli danie na bazie ryżu, z dodatkami ryb i warzyw zawinięte w charakterystyczny rulonik. Sushi master zdradził metody przygotowania  - począwszy od prawidłowego ugotowania ryżu,  po tajniki układania, krojenia produktów i ich rolowania. Inna grupa miała możliwość zrobienia smakowicie chrupiących pierożków z nadzieniem mięsnym. Ponadto do degustacji została podana zupa na bazie mleka kokosowego, z warzywami, grzybami i  mięsem kurczaka oraz autorskie rolki smażone z suszonymi pomidorami mozzarellą i gotowanym kurczakiem.

- Poznanie smaku orientu to prawdziwa uczta – nie tylko dla kubków smakowych ale i wzrokowych. Kuchnia dalekowschodnia zachwyciła nas swym niezwykłym smakiem i aromatem, estetyką wykonania. Przygotowanie potraw wcale nie jest trudne,  jeżeli się przestrzega zasad układania, krojenia produktów – opowiadała młodzież.



DATA PUBLIKACJI: 2022-12-06 » Pozostałe aktualności