Strona główna  >   Lista aktualności   >   Młodzi kucharze z Jaciążka z wizytą u pracodawcy

Młodzi kucharze z Jaciążka z wizytą u pracodawcy

Uczestnicy z Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Jaciążku wraz z doradcą zawodowym -  Agnieszką Rolińską w ramach wizyty studyjnej odwiedzili 23 listopada Pensjonat – Restaurację “Bobrowy Dwór” w Smrocku – Dworze.
Celem wycieczki zawodoznawczej było przedstawienie przyszłym kucharzom pracy w branży gastronomicznej u lokalnego pracodawcy. Podczas spotkania młodzież poznała bogatą historię liczącego około 200 lat obiektu, który początkowo służył jako młyn dworski, a po gruntownej modernizacji uruchomiono w nim elektrownię wodną. Obecnie w oryginalnych murach młyna znajduje się restauracja z tarasami położonymi bezpośrednio nad kanałem młyńskim, zatem pensjonat pełni funkcję turystyczną, gastronomiczną i noclegową.
Uczestnicy, dzięki Pani Monice, wieloletniemu pracownikowi „Bobrowego Dworu”, mogli zwiedzić ośrodek wypoczynkowy -  zarówno zaplecze kuchenne, jak i restaurację, sale bankietowe oraz część hotelową. Młodzi kucharze z zainteresowaniem słuchali informacji dotyczących specyfiki pracy na poszczególnych stanowiskach pracy, kompetencji i umiejętności jakie powinien posiadać kandydat ubiegający się o pracę w branży gastronomicznej czy hotelarskiej, możliwości odbywania praktyk, stażu a także pracy wakacyjnej. Uczestnicy dopytywali o czas pracy, poziom wynagrodzenia czy sprzęt najczęściej używany podczas organizacji dużych imprez. Ciekawostką było układanie menu ze względu na porę roku oraz serwowanie specjalnych dietetycznych dań dla klientów podczas imprez.
Wizyta studyjna była wspaniałą okazją do poznania firmy „od podszewki” a także uzyskania przydatnej wiedzy do prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Zadowolona młodzież podziękowała pracownikom pensjonatu za podzielenie się doświadczeniem i poświęcony czas.

DATA PUBLIKACJI: 2022-11-24 » Pozostałe aktualności