W dniu 28 września doradcy zawodowi MCIZ w Radomiu zorganizowali wizytę
studyjną w firmie Gastronomiczno - Handlowej La Spezia Marcin Chojnacki.
Uczestnikami wizyty była młodzież Ośrodka Szkolenia i Wychowania w
Radomiu, ucząca się w zawodzie kucharz i odbywająca praktyczną naukę zawodu w
warsztatach szkoleniowo produkcyjnych.
Celem wizyty było przede wszystkim wzmocnienie praktycznego charakteru
kształcenia oraz nabycie nowych kompetencji zawodowych.
Przyszli kucharze mieli okazję do bliższego poznania warsztatu pracy,
specyfiki restauracji oraz realnych możliwości pracy w branży gastronomicznej.
Poszerzyli wiedzę dotyczącą przedsiębiorstw, w których będą mogli ubiegać się o
zatrudnienie oraz ścieżek kariery możliwych do zrealizowania w La Spezii.
Podczas tego wydarzenia uczestnicy mieli niepowtarzalną możliwość praktycznego
doświadczenia wybranego cyklu, jakim było przygotowanie dań włoskich. Podczas
warsztatów kulinarnych młodzież zdobyła nową wiedzę oraz doskonaliła nabyte
umiejętności zawodowe.