Strona główna  >   Lista aktualności   >   Zmagania konkursowe

Zmagania konkursowe

W grodziskim hufcu 7 – 31 odbyły  się wewnętrzne  eliminacje do wojewódzkiego konkursu pn. „Sprawny w zawodzie”.
Do rywalizacji o zwycięstwo i możliwość reprezentowania hufca na etapie wojewódzkim stanęło 8 uczestników klas kończących  szkołę branżową pierwszego stopnia w zawodzie kucharz, pogrupowanych w dwuosobowe – mieszane - zespoły. 
Konkurs odbywał się w profesjonalnej pracowni gastronomicznej w  Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, partnera zaprzyjaźnionego z jednostką, gdzie młodzież mogła przygotowywać wylosowany przez lidera zespołu  zestaw obiadowy.
Należy podkreślić, że mimo tego, że uczestnicy na co dzień odbywają praktyki w różnych  restauracjach, to stres towarzyszył zespołom przez cały trwania konkursu aż do jego zakończenia.  Do wykonania były 2 zestawy obiadowe. Pierwszy - stanowiły roladki drobiowe ze szpinakiem i serem fetą, surówką z kapusty pekińskiej oraz puree ziemniaczane,  a drugi składał się z roladek drobiowych z szynką i pieczarkami, surówką z marchewki i jabłka, również  z puree ziemniaczanym. 
Komisja konkursowa w skład której weszli: dyrektor Zespołu Szkół Technicznych i Licealnych  nr 2 – Andrzej Chojnacki, dyrektor Zespołu Szkół Technicznych i Licealnych nr 2 - Anna Krzykowska, Katarzyna Iwanejko – wicedyrektor, Katarzyna Wiśniewska    – wicedyrektor,  Julita Kaczmarek – kierownik szkolenia praktycznego oraz kadra hufca. Komisja konkursowa miała trudne zadanie i nie lada problem z wyłonieniem zwycięskiego zespołu.
Przygotowane danie wyglądały dekoracyjnie i smakowały przepysznie. Komisja oceniała nie tylko walory smakowe, dekorację przygotowanego dania , sposób prezentacji ale także wiedzę zawodową. Po analizie wszystkich kryteriów konkursowych i podliczeniu punktów okazało się że zwycięzcami zostali: Natalia Pręcikowska i Kamil Straszyński.
Zwycięska drużyna będzie reprezentowała hufiec w zmaganiach na szczeblu wojewódzkim i już dziś życzymy osiągnięcia sukcesu.


DATA PUBLIKACJI: 2022-04-01 » Pozostałe aktualności