Było słodko i pachnąco… Uczestnicy z ciechanowskiej jednostki 7 – 5 HP, podczas zajęć na Warsztatach Szkoleniowo - Produkcyjnych, hołdowali tradycjom „tłustoczwartkowym”.
Zajęcia przebiegały pod kierunkiem specjalistów: instruktora praktycznej nauki zawodu i wychowawców. Praca przebiegała bardzo sprawnie. Młodzież samodzielnie zagniotła, podzieliła i rozwałkowała ciasto, z którego uformowała „fantazyjne” kształty .... Pozostało tylko usmażyć, upiec owe delicje i uczta była gotowa, gdyż, „aby mieć pomyślność przez cały rok, należy tego dnia koniecznie skosztować przynajmniej jednego pączka. Wyrób ten powinien być lekki jak piórko i mieć jasną obwódkę”, jak mówiła instruktorka pnz.
- Trzeba przyznać, że nasi podopieczni odznaczają się inwencją twórczą i fantazją, a ile przy tym miłych i wesołych chwil. Nauka, zdobywanie nowych doświadczeń kulinarnych jest istotne, ale spędzenie wolnego czasu w gronie rówieśniczym, porozmawianie i pośmianie się jest równie ważne. A efekt wspólnej pracy naszych uczestniczek był przepyszny – komentowali wychowawcy.