Strona główna  >   Lista aktualności   >   Dzień zdrowego śniadania

Dzień zdrowego śniadania

Pełen wrażeń poranek zorganizowała swoim podopiecznym kadra wychowawcza z 7 – 3 HP z okazji  Światowego Dnia Zdrowego Śniadania.
 
- Jak każdy wie śniadanie,  to podstawowy i najważniejszy posiłek dnia. Pomijanie go to podstawowy błąd w żywieniowy. Powinno być urozmaicone, by dostarczać jak najwięcej różnorodnych składników odżywczych z różnych grup produktów spożywczych – argumentowała kadra wychowawcza. 
Młodzież dowiedziała się jak ważną rolę odgrywają warzywa i owoce będące najbogatszym źródłem witamin oraz mikro - i makroelementów. 
- Nie można też zapominać o nabiale, chudym mięsie czy zdrowych, głównie roślinnych tłuszczach. Jednak o poranku szczególne znaczenie mają produkty zbożowe. To one dostarczają cennej energii, której nasz organizm potrzebuje do rozbudzenia po nocnym spowolnieniu. Dzięki temu łatwiej wytrwać w postanowieniach dotyczących utrzymania prawidłowego sposobu odżywiania. Oprócz tego, naturalne produkty zbożowe i pełnoziarniste, które zawierają błonnik, witaminy z grupy B oraz ważne minerały – komentowała młodzież.


DATA PUBLIKACJI: 2021-11-08 » Pozostałe aktualności