Goście z Niemiec na własne oczy, uszy i kubeczki smakowe przekonali się, czym w XXI wieku może być obiad czwartkowy. Przygotowali go wspólnie z polskimi uczestnikami pod okiem prawdziwego mentora, masterchefa Jarka Uścińskiego w warszawskiej restauracji Moonsfera, w ramach Polsko-Niemieckich Warsztatów Kulinarnych finansowanych przez PNWM/DPJW. Od przystawki – sałatki warzywnej z krewetkami i hiszpańską kiełbasą, poprzez zupę rybno-grzybową, szeroki wybór mięs – indyka, gęsi i rozbefu wołowego z kaszą i soczewicą w białym sosie z marynowanym zielonym pieprzem aż po deser – dyniowe lody schładzane ciekłym azotem udekorowane prażonymi wiórkami kokosowymi i powidłami śliwkowymi z imbirem – całe menu nawet na ekranie robi wrażenie, a co dopiero na stole! Uczestnicy byli dumni, iż własnoręcznie skomponowali tak wysmakowany zestaw dań. Zgodnie ze stanisławowską tradycją goście czwartkowego obiadu realizowali również ambicje naukowe – w Centrum Nauki Kopernik, a na koniec zza szyb autokaru podziwiali smagane wichurą Stare Miasto.