Młodzież z ciechanowskich Warsztatów Szkoleniowo – Produkcyjnych pod okiem instruktorek zorganizowała zajęcia teoretyczne i praktyczne z pieczenia pizzy.
… to potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie, taki płaski placek z ciasta drożdżowego (focaccia), z sosem pomidorowym, posypany tartym serem (najczęściej jest to mozzarella) i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.
Podczas kolejnych zajęć kulinarnych wychowankowie nauczyli się, jak - domowym sposobem - przygotować pizzę. Najpierw pod kierunkiem instruktorek przygotowali ciasto. Aby każdy z uczestników mógł do woli popróbować swoich wypieków, przygotowano aż cztery duże blachy tego włoskiego przysmaku. Następnie przystąpiono do dekoracji. Do wyboru było sporo składników: szynka, salami, papryka, pieczarki, papryka słodka, ser oraz młoda cebulka. Każdy mógł skomponować kawałek pizzy zgodnie ze swoimi upodobaniami. Była więc z salami, szynką, jak i mieszana z salami i szynką, a wszystkie… równie pyszne.
Zajęcia okazały się bardzo udane, chłopcy i dziewczęta nauczyli się, jak prostym sposobem można przygotować ów specjał.
Pizza smakowała wyśmienicie! Jej zapach długo roznosił się po budynku kusząc pozostałych wychowanków. A o - przyniesiony przez wychowawczynię - przepis na pizzę poprosili wszyscy uczestnicy zajęć!