W ramach trwającego programu kulturalno – oświatowego pn. „Carvingowe szaleństwa” wychowawcy płockiej jednostki 7-11 HP zorganizowali w Zespole Szkół Usług I Przedsiębiorczości warsztaty artystycznego rzeźbienia w owocach i warzywach.
Zajęcia praktyczne adresowane były zarówno do młodzieży przejawiającej zdolności manualno- techniczne, jak i tej posiadającej wyobraźnię przestrzenną. Celem warsztatów było propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat dekoracji potraw za pomocą warzyw i owoców. Ćwiczenia miały również na celu rozwijanie zainteresowań oraz doskonalenie umiejętności zawodowych poszczególnych uczniów. Kurs rzeźbiarski był także okazją do skonfrontowania własnych umiejętności i zdobytej wiedzy teoretycznej na tle grupy. Podczas zajęć młodzież miała okazję korzystać z różnorodnych warzyw i owoców takich jak: rzodkiew, cukinia, jabłka, marchewka czy banany.
Podopieczni 7-11 HP pod okiem profesjonalistów rzeźbili zarówno w owocach jak i w warzywach popisując się swoimi umiejętnościami.
- Z podziwem obserwowaliśmy jak niecodzienne motywy roślinne i kwiatowe wyłaniają się z owoców i warzyw. Uczestnicy wykazali się również niesamowitą pomysłowością i kreatywnością tworząc m.in. delfina z banana czy jeża z gruszki i winogron. Podziwiając zmagania rzeźbiarskie uczniów z całą pewnością trzeba przyznać, że „carving jest trudną i niezwykle wymagającą dziedziną sztuk,i w której cierpliwość i precyzja ruchów ma ogromne znaczenie”- komentowali wychowawcy 7-11 HP.