Strona główna  >   Lista aktualności   >   Kuchenne rewolucje

Kuchenne rewolucje

Społeczność 7 – 11 HP  zrealizowała założenia programu kulturalno – oświatowego pn. „Kuchenne rewolucje”, a finalizująca projekt impreza  gastronomiczna  zgromadziła najlepszych kucharzy jednostki oraz uczniów z Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku.
Zmagania konkursowe odbyły się w odpowiednio przygotowanej i wyposażonej szkolnej sali warsztatowej.

Pierwszy  etap -   test wiedzy gastronomicznej pozwolił na wyłonienie  sześciu  najlepszych drużyn To  one dzielnie walczyły w  finale konkursu. Tematem przewodnim kulinarnych wariacji były owoce w połączeniu z wybranym rodzajem mięsa. Na przygotowanie własnej inspiracji i wymyślonej potrawy uczestnicy mieli dwie godziny. Podopieczni płockiego hufca  wykreowali  niezwykłe wizualnie, a przy tym smaczne potrawy.
Przygotowanie, technika, higiena no i oczywiście efekt końcowy tzn. wygląd i smak potrawy - to tylko niektóre z kryteriów uwzględnianych przy ocenie prezentowanych dań, a młodzież dokonała prawdziwej owocowo-mięsnej rewolucji….
- Nie zdawałam sobie sprawy, że można na tyle sposobów przygotować kurczaka – dodała  Mariola Piasecka – komendant jednostki.
Na zwycięzców imprezy, którzy zajęli trzy pierwsze miejsca czekały dyplomy i podziękowania ze strony dyrektora, instruktorów i kadry hufca 7-11.
Nagrody rzeczowe zostaną wręczone laureatom 19 kwietnia podczas uroczystej gali połączonej z obchodami Dnia Patrona Szkoły.

DATA PUBLIKACJI: 2018-03-19 » Pozostałe aktualności