Strona główna  >   KELNER

KELNER

  1. Zobacz czym się zajmuję?

    Jako kelner zajmuję się obsługą gości w restauracjach, kawiarniach, barach, pubach, lokalach gastronomicznych, a także na przyjęciach, bankietach, w domach prywatnych, czy w instytucjach.
    • przestrzegam dyscypliny pracy
    • przestrzegam zasad higieny osobistej oraz utrzymuję w czystości salę i stoły konsumenckie
    • umiejętne i ostrożne obsługuję się  powierzonym sprzętem
    • rozliczam się z pobranych w kuchni i w bufecie potraw i napojów oraz towarów handlowych, zgodnie z obowiązującymi przepisami
    • przestrzegam ograniczeń i zakazów sprzedaży napojów alkoholowych, zgodnie z obowiązującymi przepisami
    • przestrzegam obowiązujących cen przy sporządzaniu rachunków i inkasuję należności według wystawionego rachunku
    • zgłaszam kierownikowi uwagi i życzenia gości


  2. Jakie mam predyspozycje zawodowe?

    • dobra prezentacja
    • dobra dykcja, słuch i pamięć
    • sprawność fizyczna i dobra kondycja
    • sprawność manualna
    • dobry stan zdrowia



  3. Jakie są warunki w mojej pracy?

    • pracuję w się systemem zmianowym, w zależności od wielkości i rodzaju lokalu do nawet trzech zmian,  zazwyczaj dłużej niż 8 godzin, co wynika ze specyfiki tej pracy – imprezy okolicznościowe, bankiety, praca w nocy
    • wykonuję ciągle te same czynności, pracuję w hałasie i pod wpływem sztucznego oświetlenia


  4. Gdzie mogę pracować?

    • w  placówkach o charakterze gastronomicznym (restauracje, kawiarnie, stołówki, aperitif bary, cocktail bary)
    • w punktach gastronomiczno-rozrywkowych, rozrywkowych (dyskoteki, ośrodki kultury)
    • w punktach turystyczno-gastronomicznych (hotele, motele, zajazdy, pensjonaty)
    • na statkach i promach