Strona główna  >   KUCHARZ

KUCHARZ

  1. Zobacz czym się zajmuję?


    Jako kucharz zajmuję się przygotowaniem potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi normami i recepturami oraz opracowywaniem własnych przepisów. Dysponuję wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, sposobów podawania dań i dodatków, a także przyrządzania potraw z różnych kultur kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji.
    • oceniam jakość produktów i dobór surowców do produkcji dań, potraw, itp.;
    • zajmuję się obróbką wstępną oraz termiczną surowców  i półproduktów;
    • planuję oraz przygotowuję menu z wykorzystaniem różnych technik i metod;
    • porcjuję, dekoruję oraz zajmuję się ekspozycją potraw;
    • przechowuję i magazynuję surowce, półprodukty oraz gotowe wyroby;
    • obsługuję sprzęt oraz maszyny.
  2. Jakie mam predyspozycje zawodowe?

    • koordynacja wzrokowo-ruchowa, bardzo dobra kondycja fizyczna;
    • sprawność manualna;
    • wrażliwość smakowa, czucie węchowe;
    • odpowiedzialność, samokontrola, podzielność uwagi, gotowość do pracy w szybkim tempie;
    • komunikatywność, kreatywność, pomysłowość, planowanie czasu pracy;
    • odporność emocjonalna, praca z wymagającym klientem.
  3. Jakie są warunki w mojej pracy?

    • pracuję indywidualnie lub zespołowo;
    • wykonuję pracę przy naturalnym i sztucznym oświetleniu w miejscach z wyciągową instalacją wentylacyjną
    • swoją pracę wykonuję w pomieszczeniach zamkniętych, w wysokich temperaturach i przy dużej wilgotności, czasem na zewnątrz (ogródki, imprezy plenerowe);
    • pracuję manualnie, jak i przy użyciu maszyn i urządzeń mechanicznych ;
    • mój czas pracy jest nienormowany, zależny od okoliczności czy sytuacji.
  4. Gdzie mogę pracować?

    • w zakładach gastronomicznych; firmach cateringowych;
    • w restauracjach, hotelach;
    • w kawiarniach, pubach, dyskotekach;
    • we własnej firmie.