Strona główna  >   ROLNIK

ROLNIK

  1. Zobacz czym się zajmuję?


    Jako rolnik produkcji roślinnej i zwierzęcej przynależę do podstawowej i najliczniejszej grupy zawodowej zamieszkującej tereny wiejskie. To jak wyglądają poszczególne etapy mojej pracy jest w dużej mierze uzależnione od wielkości gospodarstwa i jego rodzaju.
    • uprawiam rolę, przeprowadzam prace związane z nasiennictwem oraz produkcją roślin, prowadzące do wytworzenia produktów roślinnych
    • organizuję i wykonuję prace związane z chowem, pielęgnowaniem i żywieniem zwierząt gospodarskich w celu produkcji mleka, mięsa, jaj, skór
    • dbam o przechowywanie, przygotowanie do sprzedaży i sprzedaż produktów rolnych
    • zajmuję się obsługą i konserwacją maszyn i urządzeń rolniczych oraz konserwacją pomieszczeń gospodarczych
    • współpracuję z instytucjami i organizacjami działającymi na rzecz rolnictwa

  2. Jakie mam predyspozycje zawodowe?

    • zdolności organizacyjne nieodzowne przy kierowaniu i zarządzaniu w gospodarstwie oraz nadzorowaniu procesu produkcyjnego
    • umiejętność szybkiego i trafnego podejmowania decyzji, np. ze względu na zmieniające się warunki pogodowe
    • wytrwałość i cierpliwość
    • sprawność narządu wzroku oraz refleks
    • spostrzegawczość i umiejętność prowadzenia obserwacji, np. wzrostu i rozwoju roślin, zwierząt czy określania składu i budowy gleby
    • zainteresowania techniczne, przyrodnicze, chemiczne i ekonomiczne

  3. Jakie są warunki w mojej pracy?

    • pracuję w różnych porach roku i godzinach, na wolnym powietrzu, w zmieniających się warunkach atmosferycznych oraz w pomieszczeniach gospodarczych o zróżnicowanej wilgotności i temperaturze

  4. Gdzie mogę pracować?

    • w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych
    • w ramach własnej działalności, prowadząc produkcję rolną, gospodarstwo agroturystyczne, marketing produktów rolnych