14 marca w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół nr 1 podopieczni 7 – 31 HP, przystąpili do zmagań w wewnętrznym etapie konkursu „Sprawny w zawodzie” w kategorii – kucharz.
Uczestnicy kończący praktyczną naukę zawodu dzielnie walczyli o zdobycie pierwszych miejsc i zaszczyt reprezentowania w etapie wojewódzkim.
Konkurs składał się z dwóch etapów: pierwszy polegał na rozwiązaniu testu teoretycznego z wiedzy zawodowej, drugi na wykazaniu się umiejętnościami praktycznymi podczas przygotowania zestawu obiadowego.
- Tegoroczna rywalizacja to typowa damsko-męska „walka płci”, bo udział wzięły 2 zespoły dziewczęce i 2 zespoły męskie. Każdy z zespołów, po napisaniu testu zawodowego, miał do przygotowania wylosowane danie obiadowe. W I zestawie znalazły się roladki drobiowe z farszem szpinakowym, puree ziemniaczane i surówka z kapusty pekińskiej i marchewki, a w II- roladki drobiowe faszerowane pieczarkami i serem, puree ziemniaczane z surówką z marchewki i pora.
Komisja jurorska złożona z wicedyrektora Zespołu Szkół nr 1, kierownika szkolenia praktycznego ZS nr 1, dyrektora ZSTiL nr 2, nauczyciela przedmiotów zawodowych ZSTiL nr 2 oraz kadry HP 7-31 profesjonalnie oceniła przygotowane dania, zwracając szczególną uwagę na wyrównany poziom między zespołami. Decyzją Komisji hufcowy etap konkursu wygrał męski zespół w składzie: Marek Roguski i Adrian Dukaczewski, którzy będą reprezentowali grodziską jednostkę w dalszych zmaganiach.
Naszym podopiecznym serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów na dalszych szczeblach – komentowała kadra HP 7-31.