Strona główna  >   Lista aktualności   >   Gastronomiczne zmagania

Gastronomiczne zmagania

14 marca w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół nr 1 podopieczni 7 – 31 HP,  przystąpili do zmagań w  wewnętrznym etapie konkursu „Sprawny w zawodzie” w kategorii – kucharz. 
Uczestnicy kończący praktyczną naukę zawodu dzielnie walczyli o zdobycie pierwszych miejsc i  zaszczyt reprezentowania w etapie wojewódzkim.
Konkurs składał się z dwóch etapów: pierwszy polegał na rozwiązaniu testu teoretycznego z wiedzy zawodowej, drugi na wykazaniu się umiejętnościami praktycznymi podczas przygotowania zestawu obiadowego.
- Tegoroczna rywalizacja to typowa damsko-męska „walka płci”,  bo udział wzięły 2 zespoły dziewczęce i 2 zespoły męskie. Każdy z zespołów, po napisaniu testu zawodowego, miał do przygotowania wylosowane danie obiadowe. W I zestawie znalazły się roladki drobiowe z farszem szpinakowym, puree ziemniaczane i surówka z kapusty pekińskiej i marchewki, a w II- roladki drobiowe faszerowane pieczarkami i serem, puree ziemniaczane z surówką z marchewki i pora.
Komisja jurorska  złożona z wicedyrektora Zespołu Szkół nr 1, kierownika szkolenia praktycznego ZS nr 1, dyrektora ZSTiL nr 2, nauczyciela przedmiotów zawodowych ZSTiL nr 2 oraz kadry HP 7-31 profesjonalnie oceniła przygotowane dania, zwracając szczególną uwagę na wyrównany poziom między zespołami. Decyzją Komisji  hufcowy etap konkursu wygrał męski zespół w składzie: Marek Roguski i Adrian Dukaczewski, którzy będą reprezentowali grodziską jednostkę w dalszych zmaganiach.
Naszym podopiecznym serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów na dalszych szczeblach – komentowała kadra HP 7-31.

DATA PUBLIKACJI: 2019-03-14 » Pozostałe aktualności