11 marca - podczas warsztatów kulinarnych - kadra wychowawcza 7 – 3 HP przekonywała swoich podopiecznych, że warto zadbać o swoje nawyki żywieniowe, by cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem….
Uczestnicy - na bazie owoców - „komponowali” dietetyczne koktajle o gęstej i kremowej konsystencji. Poznali tzw. piramidę żywieniową. Dowiedzieli się, jak powinien wyglądać prawidłowy jadłospis.
Wychowawcy poruszyli także kwestię konsekwencji zdrowotnych niewłaściwie zbilansowanej diety - otyłość, choroby układu krążenia, cukrzycę, anoreksję, bulimię czy choroby układu trawiennego. Zachęcali młodych ludzi do aktywności fizycznej mającej dobroczynny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka.
- Mamy nadzieję, że dzięki warsztatom, wśród uczestników spotkania wydatnie wzrosła świadomość w zakresie promowania i kształtowania prozdrowotnego stylu życia – argumentowali.
A młodzież była pod wrażeniem spotkania, dziwiąc się, jak niewiele trzeba, by być zdrowym i cieszyć się dobrą kondycją.
- Teraz już wiemy, jak zamienić niezdrowe przekąski na pyszny, pełnowartościowy posiłek – opowiadali podopieczni mławskiej jednostki.