12 marca - w ramach programu kulturalno – oświatowego pn. „Żyj zdrowo i ekologicznie” – w ciechanowskiej jednostce 7 – 5 ŚHP odbyły się warsztaty nt. istoty zdrowego żywienia. Zajęcia poprowadziła Katarzyna Śliwka – trenerka-fizjoterapetka i dietetyka. Głównym celem programu „Żyj zdrowo i ekologicznie” jest pokazanie wpływu zdrowego odżywiania się na zdrowie człowieka oraz kształtowanie postaw proekologicznych uczestników. Podczas pierwszego z cyklu spotkania młodzież zyskała przygotowanie teoretyczne – została wprowadzona do problematyki zasad komponowania optymalnej „piramidy żywności”, dowiedziała się także o wielu zagrożeniach chorobami cywilizacyjnymi związanymi z prowadzeniem niezdrowego i niehigienicznego trybu życia. W ramach projektu zaplanowane są także zajęcia z pracownikami Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ciechanowie. Młodzi ludzie dowiedzą się jak zbilansować swoją dietę , w jaki sposób dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Jednym z głównych założeń programu jest również zwrócenie uwagi młodzieży na problem coraz powszechniejszy - zjawisko marnowania i wyrzucania żywności. . Realizacja programu zakończy się w maju br. Wówczas zostaną zorganizowanie warsztaty kulinarne podczas których podopieczni ciechanowskiej jednostki zdobędą kulinarne umiejętności praktyczne i samodzielnie przygotują zdrowy i dietetyczny posiłek….