Strona główna  >   Lista aktualności   >   Okupacja od kuchni …

Okupacja od kuchni …

11 września podopieczni 7-11 Hufca Pracy mieli okazję uczestniczyć w  evencie słowno – muzycznym pn. „Okupacja od  kuchni …” jaki odbył się w Ogrodach Książnicy Płockiej.
Tytułowa „Kuchnia okupacyjna …”  to książka Aleksandry Zapruto- Janickiej traktująca o kulinarnych dziejach naszego  kraju  w okresie okupacji. To również  zbiór aktualnych porad, przepisów, a także  dowód na  kreatywność polskich kobiet żyjących w okresie   II wojny światowej, zmagających się na  co dzień z wszechogarniającą biedą i  brakiem jakichkolwiek produktów spożywczych. Uczestnicy spotkania mieli również  okazję  wysłuchać fragmentów „Pamiętników z lat 1940-1948” Jadwigi Stypułkowskiej płocczanki, żony oficera WP opisującej losy własnej  rodziny  w owym czasie. Fragmenty wyżej wymienionych  książek zaprezentowali  członkowie Teatru Remedium Stowarzyszenia Uniwersytetu Trzeciego Wieku pod opieką artystyczną Henryka Jóźwiaka. O oprawę  muzyczną  zadbał Kazimierz  Chlebowski prezentując  najbardziej znane  zakazane  piosenki takie jak „Siekiera,  motyka”, „Serce w plecaku czy” Hej, chłopcy,  bagnet na  broń”. Podopieczni  7-11 HP uczący się w Zespole Szkół Usług  i Przedsiębiorczości w Płocku w  zawodzie  kucharz,  cukiernik zadbali  o praktyczne  doznania kulinarne zebranych  gości serwując  potrawy jakie  polskie rodziny jadały w okresie okupacji. Płocczanie  mieli  zatem okazję skosztować pierogów z  chlebem czy własnoręcznie pieczonego  chleba z pastą według  receptury  zaczerpniętej z materiałów źródłowych. Młodzież  była pod wielkim  wrażeniem  zaradności i mądrości  życiowej polskich kobiet, które  ze znikomej  ilości  produktów  potrafiły  wyczarować znakomite potrawy zaspokajające  wszechobecnie panujący  głód – komentowali wychowawcy  płockiej  jednostki.


DATA PUBLIKACJI: 2018-09-11 » Pozostałe aktualności