11 września podopieczni 7-11 Hufca Pracy mieli okazję uczestniczyć w evencie słowno – muzycznym pn. „Okupacja od kuchni …” jaki odbył się w Ogrodach Książnicy Płockiej.
Tytułowa „Kuchnia okupacyjna …” to książka Aleksandry Zapruto- Janickiej traktująca o kulinarnych dziejach naszego kraju w okresie okupacji. To również zbiór aktualnych porad, przepisów, a także dowód na kreatywność polskich kobiet żyjących w okresie II wojny światowej, zmagających się na co dzień z wszechogarniającą biedą i brakiem jakichkolwiek produktów spożywczych. Uczestnicy spotkania mieli również okazję wysłuchać fragmentów „Pamiętników z lat 1940-1948” Jadwigi Stypułkowskiej płocczanki, żony oficera WP opisującej losy własnej rodziny w owym czasie. Fragmenty wyżej wymienionych książek zaprezentowali członkowie Teatru Remedium Stowarzyszenia Uniwersytetu Trzeciego Wieku pod opieką artystyczną Henryka Jóźwiaka. O oprawę muzyczną zadbał Kazimierz Chlebowski prezentując najbardziej znane zakazane piosenki takie jak „Siekiera, motyka”, „Serce w plecaku czy” Hej, chłopcy, bagnet na broń”. Podopieczni 7-11 HP uczący się w Zespole Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku w zawodzie kucharz, cukiernik zadbali o praktyczne doznania kulinarne zebranych gości serwując potrawy jakie polskie rodziny jadały w okresie okupacji. Płocczanie mieli zatem okazję skosztować pierogów z chlebem czy własnoręcznie pieczonego chleba z pastą według receptury zaczerpniętej z materiałów źródłowych. Młodzież była pod wielkim wrażeniem zaradności i mądrości życiowej polskich kobiet, które ze znikomej ilości produktów potrafiły wyczarować znakomite potrawy zaspokajające wszechobecnie panujący głód – komentowali wychowawcy płockiej jednostki.