Beneficjenci projektu Akademia Zdrowego Nastolatka, wspólnie z podopiecznymi świetlicy socjoterapeutycznej Caritas na warszawskim Ursynowie, w inspirującej atmosferze poznawali techniki gotowania i odkrywali nowe smaki …
Pasjonaci sztuki kulinarnej kolejny raz czerpali radość ze wspólnego gotowania, traktując je jako nowy wymiar „projektowej” integracji.
W twórczej atmosferze uczestnicy spotkania przygotowywali popularne, smaczne i niedrogie dania.
- Naturalne i łatwo dostępne produkty, sprawdzone przepisy, odrobina wyobraźni i trochę czasu na kuchenne eksperymentowanie – to nasz sprawdzony przepis na wzajemne poznanie się i miło spędzone chwile – zgodnie komentowała młodzież z 7 – 9 i 7 – 32 HP.
Beneficjenci chętnie i w niekonwencjonalny sposób dzielili się swoją wiedzą i umiejętnościami w zakresie zdrowego żywienia z podopiecznymi Caritasu. Zorganizowali dla nich warsztaty twórczej ekspresji i poprzez obraz i dramę aktywizowali percepcję…
- Młodzież bardzo lubi tego typu zajęcia, ponieważ, poza możliwością zdobycia nowych umiejętności, można swobodnie, tak na „luzie” porozmawiać, podzielić się przemyśleniami i doświadczeniami. A dziś równie sympatyczny był finalny efekt spotkania – wspólna degustacja słodkości w miłej atmosferze – komentowały liderki: Izabela Wróbel z 7 – 9 HP oraz Magdalena Chychłowska z 7 – 32 HP.
Projekt współfinansowany jest ze środków EKS.