Strona główna  >   Lista aktualności   >   Piekarz – zawód zawsze na czasie

Piekarz – zawód zawsze na czasie

Coraz mniej młodych ludzi decyduje się na zawód piekarza ..., a to właśnie chleb - od wieków - gości na polskich stołach…I trudno wyobrazić sobie, że kiedykolwiek się to zmieni.
 Czym zajmuje się piekarz?
Według klasyfikacji zawodów i specjalności - „piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa.”
Dlatego podstawowe czynności piekarza to przygotowanie - zgodnie z recepturą - ciasta i dodatków. Zanim powstaną chleby, bułki, chałki, rogale czy drożdżówki… następuje proces fermentacji, po którym dzieli ciasto na tak zwane „kęsy”, po czym się je formuje i pozostawia jeszcze do wyrośnięcia…, tak, by na końcu trafiły wreszcie do pieca piekarskiego.
Od piekarza wymaga się znajomości techniki, obsługi urządzeń, wiedzy o tym jak przygotować pieczywo. Zawód ten wymaga sprawności fizycznej, manualnej, jak również dobrej koordynacji wzrokowo – ruchowej i wrażliwości węchowej i czucia smakowego. Praca wiąże się z dużym wysiłkiem i pracą zmianową najczęściej nocną.
Piekarz powinien być osobą odpowiedzialną i dokładną, ponieważ jego wyroby codziennie trafiają na stoły setek osób i muszą być niezmiennie dobrej jakości. Do wymagań na tym stanowisku należą także wrażliwość węchowa i czucie smakowe, które pozwolą na wykrycie wadliwych produktów. Piekarz powinien być też odpowiedzialny i dokładny. Codziennie jego wyroby trafiają na stoły setek osób i muszą być niezmiennie dobrej jakości.
A czy wiecie, że na Pradze funkcjonuje Warszawskie Muzeum Chleba? Tam właśnie znalazło swoją przestrzeń tysiące eksponatów związanych z historią tego wypieku. A kustoszowi zależy tylko na tym, żeby „to było miejsce dla ludzi, którzy kochają chleb i chcą poznawać jego historię. Prosty, poczciwy polski chleb a nie ten sztuczny, dmuchany, z marketu”
 
autor tekstu: Bożena Sochacka - 7 - 26 HP


DATA PUBLIKACJI: 2020-04-04 » Pozostałe aktualności