W 7-11 HP - w ramach realizacji programu pn. „Mistrzowskie popisy cukiernicze” - rozpoczął się cykl zajęć teoretyczno- praktycznych w przedmiotowym zakresie.
Młodzież będzie miała możliwość podwyższenia swoich umiejętności praktycznych w zakresie sporządzania wyrobów ciastkarskich, pozna także metody dekorowania przestrzennego tortów czy modnych deserów bankietowych.
Podczas ćwiczeń praktycznych młodzi ludzie zgłębiać będą receptury, spróbują swych sił w samodzielnym wykonaniu wyrobów cukierniczych oraz ich dekoracji, zdobędą wiedzę, jak efektownie przyozdobić drobne ciasteczka - w jaki sposób tworzyć i odpowiednio modelować kształty figurek z lukru plastycznego.
Zdobyte umiejętności pieczenia ciast i ręcznego tworzenia fantazyjnych wzorów i kształtów dekoracyjnych dają uczestnikom kursu szansę na rozwój osobisty i zawodowy.
- Wykonywanie ozdób i napisów z kremów czy polew wymaga talentu i wyobraźni, a wprawnej ręki człowieka nie jest w stanie zastąpić żadna maszyna – argumentowała kadra wychowawcza.