6 czerwca odbyły się zaplanowane w ramach projektu autorskiego warsztaty zorganizowane przez MCIZ w Płocku dla młodzieży z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu pod nazwą „Przedsiębiorczość na co dzień, czyli decyduj sam o sobie”. Celem ogólnym jest wprowadzenie uczniów technikum żywienia w tematykę przedsiębiorczości jako postawy życiowej i prowadzenia własnego biznesu poprzez omówienie cech osób przedsiębiorczych, cech skutecznych menedżerów oraz identyfikację źródeł pomysłów biznesowych, pomoc w kształtowaniu kariery zawodowej, wzbudzanie pomysłowości na temat przyszłej aktywności zawodowej, świadome wykorzystanie potencjału, planowanie racjonalnych działań edukacyjno – zawodowych, rozwijanie ducha przedsiębiorczości. Warsztaty przewidziane zostały na 2 dni. Pierwszy moduł zajęć służył poznaniu, czym jest przedsiębiorczość, jak również wiele akceptów przedsiębiorczości spotykanych w życiu codziennym. Poprzez diagnozę kompetencji w oparciu o testy predyspozycji (m. in. wykorzystanie KZZ czy KUP) doradcy zawodowi dokonali wstępnego badania potencjału. Następnie w oparciu o narzędzia zweryfikowane zostały wyniki i prognoza aktywności w obszarze działań przedsiębiorczych. Dodatkowo pośrednik pracy PPP w Sierpcu, Sylwia Mielczarek, zaproponowała chętnym udział w różnych aktywnościach zawodowych przewidzianych w okresie wakacji w ramach ofert pracy zgłoszonych przez lokalnych pracodawców jak również z terenu całej Polski. Zarówno doradcy zawodowi jak i pośrednik akcentowali znaczenie bycia aktywnym na dzisiejszym rynku pracy jako jednego z elementów kształtowania zachowań i postaw przedsiębiorczych.